Ads 468x60px

Labels

Na današnji dan, 21. ožujka rođen je Ayrton Senna

Ayrton Senna, vjerojatno najbolji vozač koji je ikad vozio formulu 1, rođen je 21. ožujka 1960. godine u Sao Paulu.

Potaknut od oca, u svoj karting bolid sjeo je već sa četiri godine. U dobi od trinaest godina ušao je u karting natjecanje i na prvoj utrci startao je sa pole positiona jer su tada se izvlačili papirići tko će prvi startati.

1981. Odlazi u Europu u natjecanje British Formula Ford 1600 i osvaja prvenstvo. Sljedeće godine osvaja britansku i europsku titulu u natjecanju Formula Ford 2000 Chanpionships.

Formuli 3 pristupa 1983. Natjecanju u Formuli 1 pristupa 1984 za momčad Toleman. To je bila tada mala momčad, a prva utrka bila mu je Velika nagrada Brazila 1984. godine. U prve tri utrke upisao je dva boda. Pravi utisak ostavio je na utrci VN Monaka u kišnim uvjetima kada se kvalificirao kao 13. i po stazi koja je i po suhome oslovljavana kao ona u kojoj se teško prestiže uspio prestići drugoplasiranoga Nikija Laudu. Utrka je tada prekinuta zbog onemogućenih kišnih uvjeta i to je bio prvi podij za Ayrtona Sennu. Sljedeće godine pridružio se momčadi Lotus koja je imala Renaultove motore.Tada se očekivalo da će pokazati svu raskošnost svoga talenta. Prvi rekord koji je postavio bio je 65 pole positiona u 161 utrci. Prvi pole position ostavio je na Velikoj nagradi Brazila da bi u utrci odustao zbog električkih problema. Prvu pobjedu upisao je na Velikoj nagradi Portugala koja se vozila po kišnim uvjetima. U drugoj sezoni u Lotusu ostvario je briljantnu pobjedu na Velikoj nagradi Španjolske koja se vozila u Jezeru gdje je pobijedio Nigela Mansella za 0.014 s. U sezoni 1987. Lotus dobiva Hondine motore, a Ayrton postiže 1 pobjedu i 6 podija.

U sezoni 1988. osvojio je naslov svjetskog prvaka sa McLarenom. Momčadski kolega bio mu je Alain Prost kasnije rival. Tu sezonu obilježili su brojna međusobna pretjecanja i tako su od 15 utrka 14 pobijedili ili Senna ili Prost. Sljedeće sezone 1989. godine, Senna i Prost postaju još veći rivali i to se najupečatljivije vidjelo na VN Njemačke u kojoj je Ayrton Senna slavio. Te sezone naslov je osvojio Alain Prost zbog incidenta u Suzuki u kojoj je Senna pokušao proći Prosta, ali su obojica završili u pijesku. Javnost je uvijek bila podijeljena oko toga tko je bio krivac u tome. U sezoni 1990. u Suzuki zbog rivalstva Senne i Prosta obojica odustaju i to je značilo da naslov svjetskog prvaka ide Ayrtonu Senni. 1991. Senna osvaja svoj treći naslov u karijeri. 1992. prekida se opskrba Hondinih motora za McLaren. Briljantan start Ayrton Senna je imao 1993. godine. Nakon što je bio 2. u JAR-u, pobijedio je u Brazilu i u Donningtonu. Ta utrka oslovljava kao jedna od najvećih utrka u njegovoj karijeri.

U sezoni 1994. Senna je prešao u Williams. Na VN San Marina u Imoli na zavoj Tamburello u sedmom krugu Ayrton je proklizao i pri brzini od 218 km/h zabio je u betonski zid. Ostao je nepomičan u kokpitu. Izgledalo je da bolid nije bio toliko uništen, kako je znalo biti u to vrijeme, ali nije bilo tako. Utrka je prekinuta. Izvukli su ga iz kokpita i oživljavali su ga. Druga tragedija je jedva izbjegnuta jer je Comas jurio prema helikopteru koji je sletio na stazu, ali je uz pomoć paničnog mahanja zastavicama sudaca se uspio zaustaviti.

 Ayrton Senna je postavio rekord po broju pole positiona. Ostvario je 41 pobjedu u 162 utrke. Poznat je kao Gospodar Monaka i imao je savršene performanse po kišnim uvjetima. Ayrtonov nećak, Bruno je vozio za formulu 1 od 2010. do 2012.

Nema komentara:

Objavi komentar