Ads 468x60px

Labels

Prva utrka za svjetsko prvenstvo u Formuli 1



Prva utrka za svjetsko prvenstvo u Formuli 1 vožena je 12.05.1950. godine. Dogodilo se to na britanskoj stazi u Silverstoneu, stotinjak kilometara sjeverozapadno od Londona. 

Među publikom je bio osobno i tadašnji britanski kralj George VI. (otac današnje kraljice Elizabete II.), njegova supruga kraljica Elizabeta (kraljica majka) i princeza Margaret. Nastupio je 21 vozač. 

Prvo startno mjesto osigurao si je Giuseppe Farina u Alfa Romeu (nećak slavnog Pinin Farine koji je osnovao dizajnersku tvrtku Pininfarina). Treći je na startu bio slavni Juan Manuel Fangio, vjerojatno najbolji vozač Formule 1 svih vremena. Zanimljivo je da si je peto startno mjesto osigurao tajlandski princ Bira (unuk tajlandskog kralja po kojem je snimljen film "Ana i kralj"). 

U utrci je nakon 70 odvoženih krugova pobijedio Giuseppe Farina (te je godine on postao i prvi svjetski prvak u povijesti Formule 1). Sva tri prva mjesta zauzeli su vozači Alfe Romeo. Vozili su bolid Alfa Romeo 158, poznat i pod nazivom Alfetta. To je do danas ostao jedan od najuspješnijih bolida u čitavoj povijesti Formule 1. Imao je redni osmerocilindrični motor od samo 1,479 kubika, no uz pomoć turbo punjača ostvarivao je čak 350 konjskih snaga. Fangio je ispao iz utrke zbog curenja ulja, a tajlandski je princ morao odustati jer mu je nestalo goriva.



1 komentar: